Wakehurst Place Visitor Centre

Elegant pavilion orientates vistors to Wakehurst's 500-acre gardens, woodlands and nature reserve

The Visitor Centre at Wakehurst Place in West Sussex was completed in 2004, on time and under budget. The property, leased from the National Trust, is run and operated by the Royal Botanic Gardens, Kew and is home to the critically-acclaimed Millennium Seed Bank.

Our new building provides this very popular garden with improved visitor facilities to meet its high demand. It offers a sense of arrival and helps orientate and link visitors to all areas of the estate, providing information on the cultural and natural heritage of the site. Inside are information and ticket points, toilet facilities, catering facilities, a shop, plant nursery and offices.

The centre is an elegant forest pavilion that respects the geometry of the existing significant buildings on the site and its sensitive landscape context in an Area of Outstanding Natural Beauty. The building conforms to good practice in energy conservation and makes a significant architectural contribution to the visitor centre typology. Architecture critic Hugh Pearman described this new generation of visitor centres as being the ‘truest architectural type of the 21st century.’ The building received an RIBA Award in 2005.

Awards

2005RIBA Awards

Details

ClientRoyal Botanic Gardens, Kew

Total value£2m

CompletionMar 2004

Area950 m2

QSFanshawe

ContractorR Durtnell & Sons

StructureMichael Barclay Partnership

Building ServicesWaterman Gore Ltd

LightingSpeirs and Major

LandscapeChris Blandford Associates