Pavilion at the Horniman Museum

Education pavilion and bandstand create community focus at the Horniman

In 1901 Frederick Horniman gifted the Horniman Museum and Gardens to the people of London for their education, recreation and enjoyment. Located in Forest Hill, south London, it occupies a unique topographical site with spectacular views over the capital. Frederick’s vision remains central to the Horniman today with their continued ambition to create a better link between the museum and gardens.

Walters & Cohen worked within a landscape masterplan designed by Land Use Consultants. The project includes the design of a new park pavilion as well as bringing back into use two much loved existing facilities: the Dutch Barn and the Bandstand. The Bandstand has been stripped of unsightly later additions to provide a suitable stage for public performances, and the Dutch Barn has been refurbished to provide a green room for performers using the Bandstand. The client, planners and public were consulted to ensure the design serves the site and local community well.

The project was funded and supported by the HLF, and was shortlisted for an RIBA London Regional Award as well as a New London Architecture Award in 2013.

Awards

2013RIBA London Awards – shortlisted

2013New London Awards, Public Buildings Category – shortlisted

Details

ClientThe Horniman Museum

Total value£2m

Project value£935,000

Area309 m2

CompletionNov 2011

QSPierce Hill

ContractorFarnrise

StructureElliott Wood

LandscapeLUC

Building ServicesSkelly & Couch

Funding partnerHeritage Lottery Fund