Walters & Cohen Architects logo
In 1901 Frederick Horniman gifted the Horniman Museum and Gardens to the people of London for their education, recreation and enjoyment. Located in Forest Hill, south London, it occupies a unique topographical site with spectacular views over the capital. Frederick’s vision remains central to the Horniman today with their continued ambition to create a better link between the museum and gardens.

Walters & Cohen worked within a landscape masterplan designed by Land Use Consultants. The project includes the design of a new park pavilion as well as bringing back into use two much loved existing facilities: the Dutch Barn and the Bandstand. The Bandstand has been stripped of unsightly later additions to provide a suitable stage for public performances, and the Dutch Barn has been refurbished to provide a green room for performers using the Bandstand. The client, planners and public were consulted to ensure the design serves the site and local community well.

The project was funded and supported by the HLF, and was shortlisted for an RIBA London Regional Award as well as a New London Architecture Award in 2013.

Client The Horniman Museum
Total value £2m
Project value £935,000
Completion November 2011
Area 309 m2
QS Pierce Hill
Contractor Farnrise
Structure Elliott Wood
Landscape LUC
Building Services Skelly & Couch
Funding partner Heritage Lottery Fund

Keyword:
Culture and Community Health and Leisure


 

  Photographs / Drawings

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW

©Dennis Gilbert/VIEW